Als onderdeel van het jeugdwerk in onze kerk werden wij (John en Anneke Trueman) in 1970 gevraagd door ds, K.C. v. Oosanen en Jan Broere (toen jeugdleider van Rotterdam-Centrum) om een scoutinggroep te starten.
Ria en Goos Dullaert uit Den Haag zouden ons hierin begeleiden. Van de ter ziele gegane John Loughboraughgroep uit Rotterdam-Zuid kregen wij de totem, de vlag en de dassen (rood/groene schotse ruit).
Wij kozen voor de naam John F. Coltheartgroep en weet je waarom?
John F. Coltheart werd in 1924 in Tasmanië geboren en heeft veel grote evangelisatie acties gehouden in vele landen die duizenden bezoekers trokken. Zo kwam hij ook in 1969/1970 naar Rotterdam en werden in de grote zaal van de Doelen meerdere voorstellingen (lezingen met dia presentaties) gegeven die door vele genodigden werden bezocht. Veel dopelingen waren hiervan het resultaat en wij waren hier als medewerkers nauw bij betrokken. Vandaar dat het voor ons niet moeilijk was om een mooie naam voor onze groep te kiezen.
John F, Coltheart is niet oud geworden, hij overleed in 1974, op 50 jarige leeftijd, enkele jaren nadat wij hem leerde kennen.
De groep is de 1e maal geïnstalleerd op 20 september 1970. Ons 1e honk was aan de Gordelweg, vlakbij het Kleinpolderplein. In de winter werd de opkomst vaak naar onze zolderkamer verplaatst omdat het clubhuis niet voldoende verwarmd kon worden. Na verloop van enkele jaren was er onvoldoende leiding om de groep te kunnen draaien en met onze 2 kleine jongens erbij konden wij het ook niet alleen en zijn we een paar jaar gestopt.
Toen kwam ds H. Smit sr. en vroeg ons opnieuw met de groep te starten. In de kerk aan de Minstreelstraat werden we voor de 2e keer geïnstalleerd en officieel ingeschreven bij Scouting Nederland dat was in januari 1978.
We gingen al snel op zoek naar een honk want in ons kerkgebouw met scouters was niet ideaal
Want als er iets kapot was dan kregen wij daar altijd de schuld van!
We kregen een aanbod om de bouwkeet te kopen die tijdens de aanleg van de metrolijn aan de Kralingse Zoom stond voor een bedrag van 7.000 gulden.
We waren erg enthousiast maar waar moesten we dit geld vandaan halen en waar bouwden we hem weer op? Naast dat we aan iedereen vertelden waar we voor stonden hebben we ook intens gebeden. Gebedsverhoring kwam via onze buurman Aad die ons aanbood dit geld te lenen en in een grote loods op een begraafplaats in Rotterdam kon de bouwkeet een tijdje in onderdelen opgeslagen worden.
Met vele handen werd het houten gebouw afgebroken en op een dieplader (van een vader van een scout) vervoerd naar de tijdelijke opslagplaats.
Na aandringen van John bij de Gemeente Rotterdam kregen we een stuk grond aan de Ratelaarweg waar we de grond bouwrijp konden gaan maken.
Nadat zijn bouwtekeningen goedgekeurd waren begon de klus.
Er is enorm hard gewerkt door vele vrijwilligers en we genoten van onze eigen plek en honk.
Tot op een kwade dag ons honk in vlammen opging.
Wrang genoeg moest John zelf de brandweerwagens sturen vanuit de alarmcentrale waar hij op dat moment aan het werk was.
Alles ging verloren, ook alle muziekinstrumenten van de drumband die we toen onder leiding van Fok Mol hadden.
De ravage die overbleef moest opgeruimd en afgevoerd worden.
Gelukkig keerde daarna de verzekering uit en konden we een nieuw onderkomen laten bouwen.
Wat waren we weer blij met ons nieuwe honk maar na een aantal jaren kregen we de volgende tegenslag. Door de aanleg van de RandstadRail moest het gebouw verplaatst worden.
De nieuwe locatie was aan de Hazelaarweg waar het nu nog steeds staat!
Anneke Trueman